MACIZO DE TREMEDAL index <<<vorige pagina / volgende pagina>>>
trias-erosiegat.jpg (291599 bytes)

De rood gekleurde Buntsandstein bestaat in bovenstaande afbeelding uit een rechter deel dat gevormd wordt door de hoekig-conglomeratische basis van de serie, die in het sterk rood gekleurde linker gedeelte van de afbeelding wordt opgevolgd door fijne zanden.  De gelaagdheid staat zeer steil; verjonging naar links. Aan het topografische oppervlak geeft deze rode formatie aanleiding tot een bruin-rossige verweringsbodem.

trias-bunt-hoekig.jpg (362869 bytes)

Basale konglomeraat van de Buntsandstein met weinig spherische 'pitted' pebbles (uit bovenstaande afbeelding).

cgl-klein-2.jpg (119048 bytes)

Meer spherische pebbles in de conglomeraat niveaus uit de hogere delen van de Buntsandstein, waar dit gesteente onregelmatig afwisselt met zandsteen niveaus

Buntsandstein 2

In het meest basale, conglomeratische deel van de Buntsandstein vertonen de kwartsiet pebbles over het algemeen een beduidend geringere sphericiteit dan in de hogere delen van de eenheid. Daar bestaat de formatie uit een opeenstapeling van kwartsiet 'eieren'. Meer of minder spherisch: In alle gevallen is sprake van pebble-support. Op de kontakten van pebbles zijn putjes ontstaan in de kwartsiet pebbles als gevolg van pressure solution. Op die plekken is de Fe-oxide coating van de pebbles verdwenen.
Het gesteente is over het algemeen weinig sterk geconsolideerd, zeker de conglomeraten. Zij vallen makkelijk uiteen. Hierdoor ontstaan grillige erosievormen waarin de conglomeraten vaak lokaal steilwandjes vormen onder de bescherming van een iets resistenter zandsteen niveau.

b
Bij afzetting van het basale conglomeraat op een kwartsietische ondergrond, ontstond op het kontakt van ondergrond en pebble later vaak een pressure solution putje als gevolg van de druk door de overliggende Mesozoische serie. In de afbeelding die hierbij gepresenteerd wordt zien we in feite een micropaleorelief uitgeprepareerd op een kwartsitische ondergrond als gevolg van verwering en erosie langs gelaagdheid en langs diaklasen.

Meer beelden van het discordantievlak