Logo_Neesdi.JPG (8557 bytes)Vu_Logo.jpg (7380 bytes)Rob Houtgast
Faculty of Earthscience, Vrije Universiteit Amsterdam

 


Home

______________________

Scientific Work (English)

______________________

Informatie over mijn onderzoek (Nederlands)

Inleiding

Spanning in de aardkorst

Breuken

Breuken & aardbevingen

Invloed van breuken op het landschap en de loop van rivieren

Invloed van breuken op het grondwater

Maasterrasafzettingen en de Feldbiss Breuk zone

Geleen Breuk Onderzoekssleuf

Foto's

Feldbiss Breuk Onderzoekssleuf

Foto's

 

______________________


Invloed van breuken op het grondwater

Teksten en figuren gemaakt door drs. Victor Bense (Vrije Universiteit Amsterdam)

Inleiding
HYDRO_MODEL.JPG (7602 bytes)De studie naar grondwater in geologische context wordt hydrogeologie genoemd. Onderzoek heeft laten zien dat breuken een sterke invloed kunnen hebben op de ondergrondse stroming van water. In het onderzoek in de Geleen Breuk onderzoekssleuf is hier ook aandacht aan besteed. Rechts is een basaal grondwaterstromingsmodel te zien.
In een systeem van grondwaterstroming door de ondergrond onderscheiden we zogenaamde infiltratie- en afvoer-gebieden. Infiltratie-gebieden zien we wat hoger in het landschap, het grondwater komt hier relatief diep voor. Water kan in deze gebieden de grond in stromen. Afvoer-gebieden vinden we in lager gelegen gedeelten van het landschap, hier komt grondwater ondieper onder het oppervlak (maaiveld) voor. In die gedeelten van afvoer-gebieden waar het grondwater helemaal tot aan het maaiveld staat, ontstaan natte ‘kwel’-zones. In kwelzones treedt water aan de oppervlakte en stroomt zo het systeem uit, dit water kan vervolgens afgevoerd worden in een beek of opgenomen worden door vegetatie.

Het effect van een breuk op de grondwaterstroming
HYDRO_PROFILE.JPG (22051 bytes)

HYDRO_FAULT.JPG (12911 bytes)Een profiel over een breuk laat zien dat de lagen zand en klei die oorspronkelijk horizontaal zijn gevormd, bij de breuk steil staan. Zachte lagen (klei, bijvoorbeeld, de blauwe plekken) zijn langs de breuk ‘blijven plakken’ en uitgesmeerd in plaats van netjes gebroken. Klei laat slecht water door, dus deze kleilagen zullen ervoor zorgen dat het grondwater moeilijker de breuk kan passeren. Dit fenomeen wordt kleiversmering genoemd. Het zand buigt niet zoals klei en daardoor vormen zich kleine breukjes. De doorlatendheid van het zand verandert ook door de vervorming (deformatie).

In detail is dat goed te zien op de foto links. HYDRO_MODELBREUK.JPG (6320 bytes)

Op grond van het normale grondwaterstromingsmodel verwachten we dat in hoger gelegen gebieden het grondwater ver onder het maaiveld zit. In het gebied de Groote Peel is dat echter niet zo. Water dat de randbreuk van de Peelhorst niet kan passeren wordt omhoog gestuwd en zorgt voor een kwelgebied op de Groote Peel, waar de afgelopen 10.000 jaar hoogveen is ontwikkeld. De structuur als geheel die ontstaat door breukbeweging heeft dus een belangrijke invloed op de grondwaterstroming. Kennis van hoe dit soort structuren in elkaar zit en wat hun specifieke invloed is op het grondwatersysteem is daarom zeer belangrijk als we vraagstukken willen oplossen waarin grondwater een belangrijke rol speelt.