Logo_Neesdi.JPG (8557 bytes)Vu_Logo.jpg (7380 bytes)Rob Houtgast
Faculty of Earthscience, Vrije Universiteit Amsterdam

 


Home

______________________

Scientific Work (English)

______________________

Informatie over mijn onderzoek (Nederlands)

Inleiding

Spanning in de aardkorst

Breuken

Breuken & aardbevingen

Invloed van breuken op het landschap en de loop van rivieren

Invloed van breuken op het grondwater

Maasterrasafzettingen en de Feldbiss Breuk zone

Geleen Breuk Onderzoekssleuf

Foto's

Feldbiss Breuk Onderzoekssleuf

Foto's

 

______________________

Inleiding

wpeA.jpg (27577 bytes)

Geologische processen

Geologie houdt zich bezig met de opbouw van de aarde en probeert te begrijpen welke processen de aarde hebben gevormd zoals ze is en in hoeverre deze processen nog altijd actief zijn.  Geologische processen zijn over het algemeen processen die op een mensenleven langzaam lijken. Als we echter over een langere periode van miljoenen jaren kijken, merken we dat deze processen heel veel gevolgen hebben: continenten bewegen, bergenketens worden gevormd en weer afgebroken door erosie. Gedeelten van de aarde dalen (zoals bijvoorbeeld Nederland in de afgelopen 10 miljoen jaar) en andere gebieden worden opgeheven (de Alpen, bijvoorbeeld). Niet alleen het uiterlijk van de aarde verandert, ook het klimaat en het leven op aarde (evolutie).wpeB.jpg (6605 bytes)

De aarde lijkt voor ons dus redelijk stabiel en onveranderlijk, maar van tijd tot tijd merken we toch dat de aarde wel degelijk in beweging is. Bijvoorbeeld door aardbevingen of vulkanen. Deze gebeurtenissen hebben behoorlijk invloed voor de mens, in sommige gevallen zijn ze catastrofaal, zoals bijvoorbeeld de aardbevingen in Turkije, Taiwan (1999) en recentelijk in Sumatra (2000).

 

Op de volgende pagina's wordt een klein aspect van de geologie belicht. Het hoe en waarom van breuken en toegespitst op de situatie in Zuid Nederland.